آش رشتهآموزش آشپزی

سبزی آش رشته | بهترین و خوشمزه ترین ترکیب سبزی آش رشته چیست؟

در این نوشته از دلبرانه قصد داریم مطلبی در خصوص ترکیب سبزی آش رشته برای شما بانوان محترم درج نماییم.

یکی از غذاهای بسیار محبوب در دورهمی ها که می تونه با تزئینات قشنگش جلوه بسیار زیبایی به میز غذامون بده، آش رشته مجلسی هست.

این غذای سرشار از انرژی و خاصیت اکثراً در جمع های چند نفره، مجالس روضه، افطاری های ماه رمضان و یا شب های سرد زمستان به عنوان شام پخته می شه.

اما شاید برای خیلی از کسانی که با طرز پخت آش رشته آشنایی ندارن و برای اولین بار قصد آماده کردنش رو دارن، این سوال پیش بیاد که سبزی آش رشته چیست؟

چون همونطور که می دونید برای پخت غذاهای حاوی سبزی مثل قورمه سبزی، کوکو سبزی، سبزی پلو و آش رشته باید از سبزی مخصوص خودش استفاده کرد.

مثلاً نمی تونیم با سبزی قورمه سبزی آش رشته بپزیم، چون کلی روی طعم و عطر غذا اثر منفی می ذاره و همینطور سبزی پلو رو با سبزی کوکو سبزی نمیشه عوض کرد.

برای همین ما در این مطلب قصد داریم علاوه بر آشنایی شما با انواع سبزی آش رشته، خاصیت های هر کدوم از این سبزی ها رو به طور جداگانه براتون بگیم تا بیشتر با خواص آش رشته آشنا بشید.

سبزی آش رشته | بهترین و خوشمزه ترین ترکیب سبزی آش رشته چیست؟

آش رشته - سبزی آش رشته | بهترین و خوشمزه ترین ترکیب سبزی آش رشته چیست؟

همه ما این را می دانیم که یکی از غذا های سنتی و خوشمزه ی پرطرفدار ایرانیان، آش رشته می باشد.

این غذای خوشمزه که دل بسیاری از افراد را برده است، معمولا در دورهمی ها و مهمانی های پر جمعیت، عصرانه ها، افطاری های ماه رمضان و حتی در شب های سرد زمستانی و… استفاده می شود و با تزئینات زیبا می تواند باعث زیبایی دوچندان سفره هایتان شود.

این غذا را معمولا همه ما با دستپخت مادر بزرگ ها و مادر هایمان تجربه کرده ایم و خودمان نتوانسته ایم آن را خوشمزه درست کنیم.

یکی از مواردی که می تواند در خوشمزگی آش رشته بسیار تاثیرگذار باشد، نوع سبزی آن است.

آش رشته نیز همانند همه ی غذا هایی که در پختشان نیاز به سبزی مخصوص خود دارند، سبزی های مخصوص به خود را دارد و اگر این مورد را در پخت آن رعایت کنید، مطمئنا آش رشته خوش طعمی را خواهید پخت.

درست است که مواد دیگر آش هم در طعم آن اثرگذارند، اما مهمترین فاکتوری که با عطر و طعم خود، اثر مستقیم روی طعم آش رشته می گذارد، سبزی آن است.

انواع سبزی های آش رشته  چیست؟

سبزی‌‌ها، دارای ویتامین ‌ها و ارزش و خواص غذایی زیادی هستند و استفاده از آن ها یک نیاز اساسی برای بدن به حساب می آید.

آش رشته در شهر های مختلف، به شکل های مختلف و با توجه به ذائقه و فرهنگ مردمان آن مکان پخته می شود. به همین جهت هر شهری ممکن است از سبزی های متفاوتی استفاده کند.

اما به طور معمول از جعفری، گشنیز، تره، شوید و اسفناج برای تهیه آش رشته استفاده می شود. نکته قابل توجه این است که بهتر است از سبزی های تازه استفاده کنید تا عطر و طعم آن ها عالی باشد.

البته اینکه بگوییم فقط این سبزی ها در تهیه آش رشته استفاده می شوند، اشتباه است؛

چرا که بسیاری برای خوش عطر شدن آش از ترخون هم استفاده می کنند یا به جای اسفناج از برگ چغندر و یا سبزی های کوهی و خودرو در محلشان استفاده می کنند.

نعنا داغ هم که معمولا برای تزیین و خوش طعمی آش رشته به کار می رود.

چه مقدار سبزی برای پخت آش رشته برای ۱۰ نفررر یز داریم؟

اگر بخواهیم برای یک جمع ۱۰ نفره، آش رشته درست کنیم، تقریبا باید به اندازه ۱ کیلو سبزی آشی داشته باشیم.

برای خوشمزه شدن آش،  بهتر است سبزی ها را به اندازه زیر استفاده کنیم:

  • اسفناج یا برگ چغندر: ۲۰۰ گرم
  • تره: ۲۰۰ گرم
  • گشنیز: ۲۰۰ گرم
  • جعفری: ۲۰۰ گرم
  • شوید: ۲۰۰ گرم

در ادامه به توضیحاتی درباره این سبزی ها می پردازیم:

خواص سبزی های آش رشته را نیز بدانید:

اسفناج - سبزی آش رشته | بهترین و خوشمزه ترین ترکیب سبزی آش رشته چیست؟

اسفناج دارای برگ هایی پهن بوده و یکی از با ارزش ترین سبزی های مورد استفاده در آش، جهت خوش طعمی و لعاب دار شدن آن است.

این سبزی سرشار از ویتامین و انواع خاصیت ها است معمولا نسبت به سایر سبزی ها به مقدار بیشتری استفاده می شود.

از خواص این سبزی با ارزش می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. تنظیم کننده خواب و رفع بی خوابی
  2. ضامن سلامت قلب به دلیل داشتن اسید فولیک
  3. سرشار از انواع پروتئین ها، مواد معدنی همچون فسفر، آهن، سدیم و کلسیم و همچنین ویتامین های A، C و E
  4. جلوگیری از مبتلا شدن به آکنه
  5. کمک کننده در رشد جنین
  6. تسکین دهنده سوزش سر دل
  7. جلوگیری از ابتلا به آب مروارید
  8. تامین کننده آهن مناسب برای بدن و جلوگیری از کم خونی
  9. درمان فشار خون بالا

تره - سبزی آش رشته | بهترین و خوشمزه ترین ترکیب سبزی آش رشته چیست؟

سبزی تره ساقه ندارد و دارای برگ های دراز و کشیده ای می باشد.

این سبز یکی از سبزی های پرخاصیتی است که جزو سبزی های اصلی مورد استفاده در آش به حساب می آید.

اگر بخواهیم به خواص تره اشاره کنیم، می توانیم موارد زیر را نام ببریم:

  1. خوش بو کننده دهان
  2. دارای ویتامین C و کاراتین
  3. سرشار از آهن
  4. رفع کننده ناراحتی طحال
  5. درمان انواع عفونت ها
  6. کاهنده فشار خون
  7. قطع کننده خونریزی بینی
  8. درمان کهیر و خارش پوست
  9. از بین برنده سوء هاضمه و ترشی معده
  10. ضد یبوست

گشنیز - سبزی آش رشته | بهترین و خوشمزه ترین ترکیب سبزی آش رشته چیست؟

سبزی گشنیز دارای خواص با ارزشی است که باعث شده، در آش از آن استفاده شود.

این سبزی خوش عطر، علاوه بر تاثیر زیادی که در عطر و طعم آش می گذارد، دارای خاصیت ضد التهاب می باشد که بسیار با ارزش است.

در ادامه به خواص گشنیز می پردازیم:

  1. سرشار از آهن، فیبر و پتاسیم
  2. دارای ویتامین های A، C و B6
  3. ضد دیابت
  4. ضد نفخ
  5. تقویت کننده معده و کمک کننده به هضم غذا
  6. حافظ بدن در مقابل عفونت های ادراری
  7. درمان درد صفرا
  8. از بین برنده جوش های صورت

جعفری - سبزی آش رشته | بهترین و خوشمزه ترین ترکیب سبزی آش رشته چیست؟

جعفری از سبزی های مهم و اصلی یک آش رشته به حساب می آید و با عطر خوبی که دارد وجودش در آش و غذا های بسیاری، ضروری است.

این سبزی ساقه نرمی است و برگ های آن به شکل گلبرگ می باشد.

از خواص و فواید جعفری می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. از بین برنده بوی بد دهان
  2. تسکین درد های ناشی از التهاب مفاصل و آرتروز
  3. کنترل قند خون
  4. تقویت کننده سیستم ایمنی بدن
  5. مقوی برای استخوان ها
  6. دارای ویتامین های A و K
  7. سرشار از اکسیدان های ضد سرطان
  8. دفع کننده سموم بدن
  9. جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه
  10. آنتی باکتریال و کنترل کننده انواع عفونت ها

شوید - سبزی آش رشته | بهترین و خوشمزه ترین ترکیب سبزی آش رشته چیست؟

شوید را معمولا به خاطر خواص با ارزشی که دارد، در غذا ها مورد استفاده قرار می دهند و به خاطر طعم تلخی که ممکن است به غذا بدهد، معمولا مقدار کمتری از آن را به نسبت سبزی های دیگر، در آش می ریزند.

برای آشنایی با خواص شوید با ما همراه شوید:

  1. هاضم غذا
  2. ضد نفخ و کاز اضافی معده
  3. مقاوم کننده استخوان های بدن
  4. چربی سوز
  5. درمان سکسکه
  6. سرشار از منیزیم، کلسیم، آهن و منگنات
  7. حاوی ویتامین های A، C و B6
  8. جلوگیری کننده از ابتلا به پوکی استخوان
  9. ضد میکروب و قارچ
  10. درمان کننده اسهال

نتیجه:

در این مطلب سعی کردیم شما را با انواع سبزی های مهم و مورد استفاده در آش رشته آشنا کنیم و خواص آن ها را برایتان بیان کردیم.

زیرا سبزی ای که در آش رشته استفاده می شود نقش زیادی در طعم آن دارد و آشنایی با آن می تواند کمک زیادی در خوشمزه شدن آش رشته بکند.

طرز تهیه آش رشته

آش رشته یکی از انواع غذاهای سنتی و بسیار پر طرفدار ایرانی است که با دستورهای بسیار متنوعی در شهرهای مختلف کشور تهیه می شود.

این آش خوشمزه به دلیل محبوبیت بسیار زیادی که در میان ایرانیان دارد، پای ثابت نذری های خانم های ایرانی است که معمولا با دو دستور کلی که شامل آش رشته با کشک و آش رشته با سرکه ( آش رشته ترشی ) تهیه می شود.

این آش خوشمزه را می توانید در روزهای سرد پاییز و زمستان برای خانواده تهیه کنید، هر چند خوردن آش رشته در تمام روزهای سال لذت بخش است و کمتر کسی را می توانیم بیابیم که عاشق این غذای خوشمزه نباشد.

مواد لازم برای ۴ نفر
لوبیا سفید نصف پیمانه
لوبیا چیتی نصف پیمانه
نخود یک پیمانه
عدس یک پیمانه
سبزی آشی ۵۰۰ گرم
سیر ۸ حبه
پیاز ۲ عدد بزرگ
نعناع خشک ۲ قاشق غذاخوری
رشته آش به اندازه کافی
کشک به اندازه کافی
نمک و فلفل سیاه به اندازه کافی
زردچوبه و روغن به اندازه کافی

قدم اول:

مهمترین کار در پخت آش رشته خیساندن حبوبات است که به پخت آسان و زمان کم بسیار کمک می کند.

هر کدام از حبوبات (نخود و لوبیا چیتی و لوبیا سفید) را در کاسه هایی مجزا می ریزیم و روی آن ها آب می گیریم و اجازه می دهیم ۵ الی ۶ ساعت خیس بخورند و ۲ مرتبه آب آن ها را تعویض می کنیم تا نفخ حبوبات نیز از بین برود.

قدم دوم:

برای تهیه آش رشته سنتی ابتدا نخود را در آبکش می ریزیم و می شوییم و در قابلمه ای می ریزیم و ۴ الی ۵ لیوان آب داخل قابلمه می ریزیم و روی حرارت متوسط اجازه می دهیم تا نخود بپزد.

در قابلمه ای دیگر لوبیا ها را می ریزیم و ۵ لیوان آب روی آن ها می ریزیم

قدم سوم:

سپس روی حرارت می گذاریم و اول حرارت را زیاد می کنیم تا آب به جوش بیاید و بعد حرارت را متوسط می کنم تا به مرور زمان لوبیا ها پخته شوند.

دقت کنید که نباید نخود و لوبیا ها کاملا نرم شوند و خرد و متلاشی شوند.

قدم چهارم:

همین که آن ها را لای دندان تست کردید و پخته بودند و ظاهر خود را حفظ کرده بودند باید از روی حرارت آن ها را بر داریم و کنار بگذاریم.

عدس را در کاسه ای می ریزیم و روی آن آب می ریزیم و اجازه می دهیم ۳۰ دقیقه خیس بخورد.

قدم پنجم:

سبزی آشی را پاک می کنیم و می شوییم و در آبکش قرار می دهیم و پارچه ای تمیز را پهن می کنیم و سبزی ها را روی پارچه می ریزیم

و اجازه می دهیم تا خشک شوند و در خردکن و یا روی تخته آشپزخانه آن ها را در اندازه متوسط خرد می کنیم ( سبزی آش رشته نباید ریز خرد شود ) و کنار می گذاریم.

قدم ششم:

پیازها را پوست می گیریم و می شوییم و روی تخته آشپزخانه نگینی خرد می کنیم و در تابه ای روغن می ریزیم و روی حرارت کم قرار می دهیم تا داغ شود

و پیازها را داخل تابه می ریزیم و تفت می دهیم و اجازه می دهیم تا طلایی سرخ شوند و بعد در بشقابی می ریزیم.

قدم هفتم:

سیرها را نیز در حین سرخ شدن پیازها پوست می گیریم و می شوییم و خرد می کنیم و زمانیکه پیازها را در بشقاب ریختیم سیرها را داخل تابه می ریزیم

و ( اگر نیاز به روغن بود مجددا داخل تابه می ریزیم ) تفت می دهیم و صبر می کنیم تا سرخ شوند و در بشقابی می ریزیم.

برای اینکه خواص سیر از بین نرود، توصیه می شود که خیلی کم در روغن تفت بخورد.

قدم هشتم:

بلافاصله تابه را بررسی می کنیم اگر روغن در تابه نبود مجددا روغن داخل تابه می ریزیم و حرارت را کم می کنیم و نعناع خشک را داخل تابه می ریزیم و تفت می دهیم.

همینکه نعناع ها کمی تغییر رنگ دادند تابه را از روی حرارت بر می داریم و کنار می گذاریم و مداوم تفت می دهیم تا نعناع داغ نسوزد و سیاه نشود.

قدم نهم:

در قابلمه ای که برای پخت آش تدارک دیده ایم به اندازه ۱/۳ آن آب می ریزیم و درب قابلمه را می گذاریم و روی حرارت زیاد قرار می دهیم تا آب زودتر به جوش بیاید.

زمانیکه آب در حال جوشیدن بود عدس را در آبکش می ریزیم و می شوییم و داخل آب در حال جوش می ریزیم.

قدم دهم:

همین طور نخود و لوبیاهای پخته شده را داخل آب در حال جوش می ریزیم.

حبوبات را که داخل آّب می ریزیم،آب از جوش می افتد صبر می کنیم تا مجددا آب به جوش بیاید و بعد سبزی آشی را اضافه می کنیم و بلافاصله نصف قاشق مرباخوری نمک به آن اضافه می کنیم

قدم یازدهم:

(نمک به این دلیل اضافه می کنیم که رنگ سبزی حفظ شود) و نیمی از سیر داغ و پیازداغ و نعناع داغ و کمی ادویه زردچوبه داخل آش می ریزیم و درب قابلمه را به هیچ عنوان نمی گذاریم و اجازه می دهیم تا به مدت ۳۰ الی ۴۵ دقیقه سبزی آش با حرارت متوسط بپزد.

قدم دوازدهم:

پس از پخت سبزی آش رشته ها را از وسط نصف می کنیم و داخل آش می ریزیم و به مدت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه بعد طعم آش را می چشیم

و اگر نیاز بود مجددا نمک به آش اضافه می کنیم و اگر تمایل به آش کشک دارید می توانید کشک را نیز به آش اضافه کنید

قدم سیزدهم:

در صورتی که بخواهید هم آش کشک داشته باشید هم آش ترشی ، می توانید آش را به دو قسمت تقسیم کنید و به نیمی از آش سرکه بزنید و به نیمه دیگر کشک اضافه کنید. فقط دقت داشته باشید اگر خواستید به همه آش کشک اضافه کنید؛

قدم چهاردهم:

ابتدا کشک را اضافه کنید و طعم آش را تست کنید، سپس اگر لازم بود به همراه فلفل سیاه کمی نمک هم اضافه کنید.

در هر مرحله از پخت آش که احساس کردید آب آن کم است از آب جوش استفاده کنید تا روی طعم آش تاثیر منفی نگذارد.

آش رشته آماده شده را در کاسه می کشیم و با پیازداغ، سیرداغ و نعناع داغ و کشک تزئین کنید و نوش جان.

بیشتر بخوانید

تعبیر خواب آش

تزیین آش | ۱۰۰ ایده تزیین آش رشته نذری و مجلسی + آموزش

آموزش طرز تهیه آش رشته نذری خوشمزه مجلسی تهرانی برای ۳۰ نفر


دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا
بستن